joi, 30 iulie 2015

Fetus mort in tantece de 50 de ani!

O femeie poartă de 50 de ani în pântece un fetus mort cântărind două kilograme.
 Fetusul a fost descoperit la un control inopinat, iar femeia a fost externată fără operație!
Huang-Yijuns

O chiliană în vârstă de 92 de ani, mamă și bunică, poartă de 50 de ani în pântece un fetus mumificat de mari dimensiuni, informează surse medicale, citate de AFP.

Fetusul, cântărind aproape două kilograme, a fost descoperit după un control medical inopinat: femeia a fost dusă de urgență la spital, după ce a suferit o căzătură.

O scanare a zonei bazinului cu raze X a dezvăluit fetusul, care s-a dezvoltat până la aproximativ șapte luni. 
Dar faptul că nu a fost avortat, ci a rămas lângă uterul femeii, nu i-a provocat acesteia dureri. 
Medicii au decis că, având în vedere vârsta femeii, extragerea fetusului nu este indicată, așa că au externat pacienta după câteva ore, fără să o opereze.

Acest caz, deși extrem de rar, nu este unic în analele medicale, condiția femeilor în cauză fiind numită litopedion sau bebelușul de piatră. Fetusul în vârstă de peste trei luni, moare în timpul sarcinii, iar apoi se calcifiază, în exteriorul uterului.

Conform analelor medicale americane, circa 330 cazuri de litopedion sunt documentate. 
Ultimul cunoscut este cel al unei femei de 60 de ani, din India, căreia i-a fost extras anul trecut din abdomen un fetus calcifiat după o sarcină eșuată din 1978.
Zahra Aboutalib

Conform unui articol informativ postat pe site-ul contraboli.ro de doctorul Dorisandra Dumbravă, cel mai spectaculos caz raportat cunoscut până în anul 2007 era al unei femei in vârstă de 76 de ani, care prezenta litopedion de mai bine de 4 decenii. Iar cel mai vechi litopedion a fost găsit într-o excavație arheologică din anul 1100 i.H.

Litopedionul se întâlnește la 1.3-3% din sarcinile abdominale avansate și apare atunci când un fetus moare in timpul unei sarcini ectopice (în afara peretelui uterin). Fiind prea mare pentru a fi resorbit de către corpul matern, rămâne în cavitatea abdominală și începe să se calcifieze, cu condiția de a exista condițiile favorabile pentru depozitarea calciului. Procesul, desfășurându-se sub piele, apară mama de țesutul mort și previne infecția. Litopedionul poate să apară începând cu săptămâna a 14-a de sarcină, și poate rămâne zeci de ani nediagnosticat, până când pacienta este supusă unei radiografii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu